ВОДАТА В ДОМА НИ Как да спестим вода, енергия и пари в нашия дом, без да се лишаваме и да чувстваме неудобства? Няма много неща, които бихме могли да променим в нашия дом, за да спестим финансови средства и опазим околната среда. Все пак, пестенето на вода е едно от тях. Понякога можем да пестим като наложим дребни промени в определена дейност, която приемаме за даденост. Например, можем да спестим до 3 – 4 литра всеки ден ако затваряме крана, докато си мием зъбите и стотици литри на седмица, ако поправим течащия сифон на тоалетната. Сметката за вода и ток ще намалее и ако заменим старите и амортизирани водочерпни прибори (кранове на чешми, тоалетни казанчета, бойлери, перални, съдомиялни машини и пр.) с нови. Повечето от тези промени не отнемат много време. Важното е да погледнем по различен начин на нашия дом, с усет към ефективно използване на водата.

КАК ДА СПЕСТИМ ВОДА В КЪЩИ:

1. Проверете за скрити загуби на вода чрез водомерите! Ако при затворени навсякъде кранове за вода в жилището след два часа няма увеличение на показанието на водомера, значи всичко е наред. В противен случай търсете къде точно има течове.

2. Проверете за загуби на вода от тоалетното казанче! За целта може да се използва оцветител на водата в него. Ако без изпускане на казанчето, след 30 минути има оцветяване на водата в тоалетната чиния, значи има теч. 

3. Не забравяйте, че най-големият потребител на вода е тоалетното казанче! Поставете в него на безопасно разстояние от движещите се части малки пластмасови бутилки, напълнени с вода и малко пясък или камъчета, за да потънат на дъното. По този начин могат да се спестят до 20 литра на ден или сменете старото казанче с ново, с по- малък обем.

4. Спирайте водата след намокряне на четката за зъби и по време на миенето на зъбите.

5. Използвайте чаша вода за изплакване на устата. Използвайте пералнята за дрехи и миялната машина за кухненски съдове само при пълно зареждане.

6. Когато миете чинии на ръка, не оставяйте в мивката да тече постоянно вода за изплакване.

7. Не охлаждайте напитки с течаща чешмяна вода, а в хладилника. Така ще икономисате много вода.

8. Отстранявайте незабавно повредите, причиняващи течове или капково оттичане.

9. При закупуване на перална машина (вторият по големина потребител на вода) предпочитайте тези с воден фактор по-малък от 9,5, при които се използва 35 – 50 % по-малко вода и се изразходва до 50 % по-малко енергия за едно зареждане.

Благодарим Ви, че посетихте нашия сайт.